• Rugrevalidatie Nieuwegein

Rugrevalidatie bij het Preventiecentrum

Rugklachten komen vaak voor in Nederland en ook in andere westerse landen. Rugklachten zijn vaak erg vervelend en kunnen forse beperkingen opleveren in uw werk- en privéleven. Bij het Preventiecentrum Nieuwegein hebben we ruime ervaring in het behandelen van rugklachten. Er werken bij ons verschillende fysiotherapie-specialisten die elk vanuit hun eigen expertise bijdragen aan uw herstel. Er werken sportfysiotherapeuten, algemeen fysiotherapeuten, en psychosomatisch werkende fysiotherapeuten bij Preventiecentrum Nieuwegein. Er is een nauwe samenwerking tussen de collega’s. Tijdens het eerste consult wordt aan de hand van een gesprek en een lichamelijk onderzoek beoordeeld wat de beste zorg voor jou is. We willen de specialisaties even kort toelichten;

Fysiotherapie

Rugklachten hebben vaak meerdere oorzakelijke factoren. Soms is er sprake van een (oud) sportletsel of stress, soms werk gerelateerd dat de rugklachten negatief beïnvloed. Soms is de houding niet optimaal of bent u algeheel wat verzwakt, bijvoorbeeld door een periode van ziekte of juist drukte. De fysiotherapeut brengt het geheel samen met u in kaart door nauwkeurig te luisteren en te onderzoeken. Er zal een behandelplan worden afgesproken gericht op het verbeteren van functioneren en het verminderen van de pijnklachten. Vaak is een onderdeel hiervan gerichte oefentherapie en huiswerk oefeningen zodat een terugval wordt voorkomen en herstel plaatsvind.

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie is een geregistreerde specialisatie binnen de fysiotherapie (masteropleiding). De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting behandeling en advies voor iedereen die sport (als professional of amateur) of wil gaan sporten. De sportfysiotherapeut richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van sportblessures. De sportfysiotherapeut weet wat er in het lichaam gebeurt tijdens het sporten en hoe u geblesseerd raakt. Hij begrijpt ook waarom sport belangrijk voor u is. Naast fanatieke sporters behandelt de sportfysiotherapeut ook kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport vaak wordt ingezet als onderdeel van een therapie. De sportfysiotherapeut behandelt ook mensen die bijvoorbeeld een marathon willen lopen of aan sport willen gaan doen, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Vanwege zijn kennis over hoe u het beste uw lijf kan trainen en meer belastbaar te maken behandelt de sportfysiotherapeut ook overbelasting problematiek als nek- en rugklachten en chronische pijnklachten. Kortom, de sportfysiotherapeut voorziet u van advies en training op maat gemaakt.

Psychosomatisch werkend fysiotherapeut

De psychosomatisch werkend fysiotherapeut specialiseert zich in de behandeling van klachten die bijvoorbeeld met spanning of stress te maken hebben en met onbegrepen lichamelijke klachten. De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische belasting is vaak niet helemaal duidelijk. Zo kunnen psychosomatische klachten zich uiten in vermoeidheid of onbegrepen pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn maar ook in spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst.

De psychosomatisch werkend fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Hij betrekt de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten bij de behandeling, waaronder leef- en werkomstandigheden.

Nog aanvullende vragen?

Weet je zelf nog niet zeker bij welke gespecialiseerde fysiotherapeut je het best op je plek bent? Maak dan een afspraak voor een eenmalig consult. We kijken dan samen met aan de hand van je verhaal en een lichamelijk onderzoek wat het beste bij je past.

© Copyright 2019 - Preventiecentrum - Fysiotherapie, revalidatie & (medisch) fitness in Nieuwegein