• Heuprevalidatie bij het Preventiecentrum Almere

Heuprevalidatie bij het Preventiecentrum

Ben je geopereerd aan je heup? Zoek je een goede fysiotherapeut die je kan helpen revalideren? Kom bij het Preventiecentrum Nieuwegein revalideren voor uw heuprevalidatie.

Heup revalidatie / operatie

In Nederland worden regelmatig heupgewrichten (36.000 per jaar) in het geheel vervangen door een ‘nieuwe heup’, een heupprothese dus. Meestal is een heupgewricht aan vervanging toe omdat er artrose is in het gewricht, waardoor mensen forse pijn en beperkingen/ stijfheid krijgen. De artrose is dan al aanwezig in de kop en kom en hierdoor ‘schuren’ de onderlagen over elkaar. Dit is pijnlijk. Soms is een heupgewricht ook toe aan vervanging door een ongeluk of trauma.

Wat gebeurt er bij een operatie aan de heup

Wanneer er wordt gekozen voor een nieuwe heup, een totale heupprothese worden de heupkop- en de heupkom vervangen door een kunstgewricht. Er bestaan twee soorten operaties hiervoor.

De ongecementeerde heup; hierbij wordt de nieuwe heup vastgeslagen in het bot. De prothesedelen groeien hierna vast in het bot.

De gecementeerde heup; bij deze operatie wordt de heup aan het bot vastgelijmd door middel van ‘cement’(lijm).

Het gewrichtskapsel houdt de heup in beide operatietechnieken ook op zijn plek. De spieren en de huid worden ook in beide operaties na de plaatsing weer gehecht.

Het heuprevalidatie traject

Meestal word je na drie tot vijf dagen na de operatie naar huis gestuurd om thuis verder te revalideren. Je behandeling bij Het Preventiecentrum start zo kort mogelijk na het ontslag uit het ziekenhuis.

De eerste fase (6-8 weken)

Aan het begin van je revalidatieprogramma  is het van belang dat je weer leert lopen en dat de stabiliteit, de kracht en je conditie weer verbeteren. Aan het begin ben je minder mobiel en mag je ook geen auto rijden. Je moet gehaald en gebracht worden naar ons. Er is een ruime wachtgelegenheid, waar je chauffeur even kan relaxen met een gratis kopje koffie.

In de tweede fase (8-12 weken)

Het vervolg van de revalidatie richt zich op het verminderen van de beperkingen in je dagelijks leven. Je mag weer autorijden, je moet stoppen met de krukken en het fietsen kan weer opgebouwd worden.

In de laatste fase (12-16 weken)

In de laatste fase van de revalidatie gaan we ons samen richten op de persoonlijke einddoelen. Vaak hebben we het dan over sporthervatting, uitgebreidere oefenvormen en het volledig hervatten van je dagelijks leven, zonder beperkingen en aanpassingen.

© Copyright 2019 - Preventiecentrum - Fysiotherapie, revalidatie & (medisch) fitness in Nieuwegein