• Heuprevalidatie Breda

Heuprevalidatie bij het Preventiecentrum

Heeft u een operatie gehad aan uw heup en zoekt u een goed revalidatiecentrum die u kan bijstaan bij het revalideren hiervan? Kom naar het Preventiecentrum voor uw heuprevalidatie.

Heup revalidatie / operatie

Jaarlijks worden er in Nederland bijna 36.000 totale heupoperaties uitgevoerd. De meest voorkomende reden voor het plaatsen van een totale heupprothese wordt gevormd door slijtage van het heupgewricht (coxarthrosis). Kenmerkend voor coxarthrosis is een beschadiging van het gewrichtskraakbeen dat de kop en kom van het heupgewricht bekleedt, waardoor de onderliggende botlagen bloot komen te liggen. Door deze beschadiging  kunnen geleidelijk pijnklachten in de lies, bil en bovenbeenregio ontstaan, alsmede  toenemende stijfheid van het heupgewricht.

Wat gebeurt er bij een operatie aan de heup

Tijdens de operatie worden zowel de eigen heupkom als – kop vervangen. Er zijn op dit moment twee soorten heupprothesen: de ongecementeerde en de gecementeerde prothese. Bij de ongecementeerde heup wordt de prothese in het bot vastgeslagen tijdens de operatie, waarna deze vervolgens vastgroeit. Bij de gecementeerde heup wordt de heupprothese met behulp van cement in het bot vastgezet. De prothese wordt verder op zijn plaats gehouden door het gewrichtskapsel, welke evenals de spieren en de huid na plaatsing van de prothese wordt teruggehecht.

Het Revalidatie traject voor de heup

3-5 dagen na een totale heupoperatie wordt u uit het ziekenhuis ontslagen en begint uw revalidatie traject. Het Preventiecentrum begeleidt u tijdens dit traject gedurende 12-16 weken.

De eerste fase (6-8 weken)

In de eerste fase van het revalidatietraject van uw heup ligt de focus op het verbeteren van de beweeglijkheid, stabiliteit, kracht, conditie en looptechnieken. In deze eerste fase bent u minder mobiel en mag u geen auto rijden of fietsen.

In de tweede fase (8-12 weken)

In de tweede fase worden de beperkingen in het dagelijks leven nog verder teruggebracht. U gaat weer lopen zonder krukken en mag ook weer zelf fietsen en autorijden.

In de laatste fase (12-16 weken)

In de laatste fase wordt met u gewerkt aan persoonlijke doelen waaronder bijvoorbeeld sporthervatting.

© Copyright 2019 - Preventiecentrum - Fysiotherapie, revalidatie & (medisch) fitness in Breda